Blog >

A 2015-ös év leghasznosabb egyedió fejlesztése

  • 2016-06-01 20:08:56
Tavaly több visszajelzést kaptam, hogy az egyedió medálok viselés közben néha elfordulnak és a domború oldaluk helyett a kevéssé látványos homorú oldalukat mutatják a viselőjével szemben állónak. A 2015-ös év legnagyobb termékfejlesztésével ezt küszöböltem ki :)

Magam is tapasztaltam, hogy az egyedióm néha elfordul, és  igazgatni kell ahhoz hogy mindig a legjobb oldalát mutassa. Olyan volt ez, mint a csajok frizurája :) néha rendezgetni kell.    
Bizonyos egyedióknál ez nem gond (sőt előny), mert a belsejük is díszített. De az általános, faragott/lyuggatott mintázatú egyediók valóban mutatósabbak a domború oldalukon.

Sokat próbálgattam, tesztelgettem, hogy mi a jelenség oka, és hogyan lehetne kikerülni. Először a súlyozással próbálkoztam, de ez az irány nem vált be, mert valójában az egy ponton való felfüggesztéssel volt a gond.

Ez azt jelenti, hogy az első generációs medálok tetejére egy lyukat fúrtam és azon vezettem ki a zsinórt, vagy a fém akasztót. A felfüggesztést követően a gravitációnak köszönhetően a dió úgy állt be, hogy a rajta lévő egy szem lyuk pontosan középen helyezkedett el, így a rajta áthaladó kellék gyakorlatilag a tárgy forgástengelye lett. Nem csoda, hogy amikor a viselője előre hajolt és egy pillanatra a dió nem feküdt fel a mellkasra, a lendület hatására azonnal körbefordult.    
Mivel a zsinór jobban kitöltötte a lyukat, ezért azok valamivel stabilabbak voltak. Viszont a fém akasztó átmérője jóval kisebb volt, mint a fúrt lyuk, ezért könnyen forgott körülötte a dió.

A problémát végül úgy oldottam meg, hogy a középen elhelyezkedő egy lyuk helyett két kivezetési lyukat tettem a diókra,  a dió lapos hátoldalával párhuzamosan a képzeletbeli felső középponttól egyforma távolságra. Mivel így nem képződik forgástengely, az elmozdulás lehetőségét sikerült teljesen kizárni.

 

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.