Blog >

A mi gyönyörű faviskónk története

  • 2014-06-08 00:00:00
Azt mindenki tudja, hogy a házépítés nagy dolog.. tervezés, kivitelezés hosszú hónapok (néha évek) munkája. Nos, a faház sem kis projekt, legalábbis mi sokáig kóstolgattuk a témát mire belevágtunk. Íme az összefoglalása :)

<2013 10. - 2014. 05. 24. 
Elméleti viták a faház/kerti ház/faviskó/szerszámtároló/házikó -ról

Amióta eldöntöttük hogy a telken először is faház lesz - ez gyakorlatilag a telek megvétele előtt történt - gyakran szóba került a mekkorát, milyet, hova kérdéskör. A méretben nagy volt az egyetértés, na de a többi...

2014. 05. 03. 
Kiválasztottuk a házat

A típusban már akadtak nézeteltérések, Lackó sokkal kritikusabb volt nálam, de végül is sikerült dönteni. Persze ez csak annak köszönhető, hogy egy rakás ajánlat megtekintése után, Lackó egyszer csak véletlenül kimondta, hogy ez jó lesz. Én biza nem haboztam, szaván fogva még aznap megrendeltem. Ezen Lackó meg is lepődött rendesen, de belátható, hogy egyébként még mindig nem tartanánk sehol.

screenshot-naturakert.png

Bear Country Basic 2878 faház a siófoki Natura Kert-től

Falvastagság: 28 mm 
Külső méret: 312 x 312 cm 
Belső tér: 8,18 m2 
Falmagasság: 193 cm 
Tető magasság: 228 cm

2014. 05. 10. 
Itt lesz. Mert úgyis úgy lesz, ahogy én akarom

A ház elhelyezkedésénél írd és mondd minden szóba került. Hol ide képzeltük, hol oda - de mindig volt valamelyikünknek valami kizáró oka, ami miatt elvetettük. A hosszú hónapokra visszanyúló tanácstalan kísérletezgetés után végül burkoltan a tulajdonviszonyokra utalva a "márpedig a ház így is úgy is itt lesz, mert én így akarom" kijelentéssel sikerült lezárnom.

Tudom, hogy ez nem túl szép. De amikor az ész érvek használhatatlannak bizonyulnak, valahogy mégis dönteni kell. És, akkor már döntsünk az én javamra :)

Egyébként még ezek után is sikerült órákat tanakodni 1-2 méteren, amiben lásd kivel van dolgod, végül engedtem. 
Még szerencse, hogy a tájolásban egyetértettünk!

2014. 05. 24. 
Nagyjából kimértük a házikó helyét

A "nagyjából"-t szó szerint kell érteni, mert Lackó a prog. matematikus végzettségével és én, a gyakorlatias hozzáállásommal együttvéve sem tudtuk maradéktalanul teljesíteni a feladatot. Aki még nem próbálkozott ilyesmivel, annak elmondom, hogy a matematika csak és kizárólag papíron létezik. A Pitagoras tétellel, és egyéb tételekkel remekül megtervezhetünk bármit "kockás" füzetben. De amikor ugyanezt nem milliméterekben számolva, hanem méterekben; és nem körzővel/vonalzóval, hanem összetákolt méteres eszközökkel; és nem sima asztallapon, hanem göröngyös anyaföldön próbálod megcsinálni, akkor akármilyen precíz vagy, a négyzet oldalai sose lesznek párhuzamosak a sarkai pedig derékszögűek. Ha kitartó vagy és tízszer futsz neki, akkor sem. Hiába méred le az átlókat, mindig csalódnod kell: jó esetben rombuszt sikerül alkotnod. De ne keseregj, ez így normális... átlagos... közepes... ne erőlködjön kisfiam, 3-as, leülhet.

Elismerésem hát az építészeknek, akik remek házakat terveznek. De még nagyobb elismerésem a munkásoknak (akiket gyakran szidalmaz a jónép, hogy "nincs egy derékszög a lakásunkban").

Ezen aztán túlteszi magát az optimista ember, és elégedetten konstatálja: nagyjából itt lesz - és kész! El is kezdtük feltúrni (szakszóval felásni és vízszintbe hozni) az alapot. Csak úgy, Lackósan :)

20140524_183227.jpg

2014.05.31. 
A terep előkészítve

Laci bá jót mulatott rajtunk, de hagyott játszani bennünket. Majd következő héten megmutatta, hogyan kell ezt csinálni. Megmondom őszintén, én ezen a napon már nem mertem ellenőrző méréseket végezni. Jobb, ha elhiszem, hogy ez így most pontos és tökéletes. A derékszög derékszög, a párhuzamos párhuzamos és egyébként is ott van ahol lennie kell.

20140531_161835.jpg

2014. 05. 27. 
Beton alap

Na ehhez nem értünk és nem bíztuk a vak szerencsére a dolgot. A ház esetében a vízszintes alap elengedhetetlen, ezért Laci bá összeköttetéseivel  jó munkás embereket bíztunk meg vele. Sajnos egyikünk sem volt jelen, ezért csak napok múlva, láttuk az eredményt.

2014. 05. 05. 
Izgalmas előkészületek

Egy nappal az építkezés előtt lementem a birtokra, még utoljára meglocsolni a betont, és nem utolsó sorban lecsekkolni, hogy valóban ott van-e. Mert elég ciki lett volna, ha jönnek az építők azt' 
a) sehol semmi 
b) képlékeny az alap 
c) isten tudja mi lehet még

Este fél 9-re futott be a vonatom, elintéztem a szállásomat és fél 10 is elmúlik mire feljutok a telekre. Persze, kukk sötét van. De a betonalap csak úgy világít a hold fényében. Hát megvan!  Óvatosan besétálok a közepére = a leendő faházba... elbír. Még jó hogy :D Hirtelen euforikus érzés fog el. Legszívesebben itt házibuliznék egész este, hamár a Pannon Fesztivál aktuális koncertje egy az egyben idehallatszik, és a hátizsákomban sör is akad... Lackóval sajnos nem tudom megosztani az élményt - nem veszi fel a telefont. De a magányom nem tart sokáig, mert valahonnan előkerülnek a szúnyogok és nem kímélik az életemet. Inkább sürgősen meglocsolom csak a betont és húzok vissza a szállásra. Majd holnap, lefotózom:

20140606_094008.jpg

2014.06.06. 
Felépül a faház

A faház építését szintén szakemberre bíztuk, mert én nem vállaltam volna semmi pénzért, hogy mi rakjuk össze. Még a végén a fejemre dőlne :D 

Kora reggel, még a munkások előtt idejövök, mert Laci bá ellátott néhány instrukcióval. Pl, fel kell tölteni földdel az alap mentét, hogy ne peregjen le a széle (a fenti képen ez már kész). Ki kell bontani a kerítést, hogy be tudjon jönni a furgon. Rendet rakok a betonozósok után... közben Lackó is befut, csak a munkások nem. Ők jó sokat késnek, de sebaj. 

A munkát figyelve, ez volt a lehető legjobb döntés! Mármint, hogy szakemberre bíztuk. Bár csupán 6-8 órás legózásnak tűnik, de a végén, felemelték az egész házat és még alátettek 4 párnafát. Azért én megkérdeztem, hogy ezt tényleg így kell-e, hogy utólag gyömöszölik alá: igen. Inkább nem nézek utána :) De az biztos, akár hogy is van, mi nem emeltük volna fel az fix.

 

 

 
20140606_121944_2.jpgTiszta szerencsém van a munkásokkal más okból is: "lustaságból" nem vették még le a nem-tudom-hány-száz-méteres létrát a furgon tetejéről. Így aztán kölcsön tudják adni, hogy leszüreteljem a cseresznyefát.

Biza tele van a gatyám abban a magasságban, és nem is értem, hogy lentről miért tűnik érettnek a fa tetején lévő cserkó. Merthogy éretlen itt fent is, akárcsak lent. Hiába éri több nap. Viszont létra most van, úgyhogy én most leszedem amit csak tudok!

Max lesz belőle gyümölcs leves és befőtt. 
És egy kis esti hasmenés...

2014. 06. 07. 
Elkészült a mi gyönyörű faviskónk

Az impregnáló és a lazúr festést mi magunk csináljunk. Szerintem nagyon ügyesek és gyorsak vagyunk, sötétedésre be is fejezzük :) Szebb lett, mint álmodni mertem!

Egyébként annyira más technikával festünk, Lackó meg én, hogy közben voltak kétségeim a végeredményről. Főleg, arról, hogy vajon homogén lesz-e a rusztikus diófa szín, mert az ő kenése sokkal sötétebb, és vastagabb az enyémnél. A végeredményen sokat segít a fa erezete, ami a lazúrtól szépen kiemelkedve sötét mintázatot ad mindenhol... ezért végül is, úgy tűnik, összhatásában egyszínű lett. Ne tessék belekötni :D 

Remélem hamarosan berendezzük és talán Lackó is kapható lesz egy igazi "ottalvós" hétvégére. Mert sajna, hiába van pünkösdi hosszú hétvége, sehogy se tudtam meggyőzni, hogy maradjuk még legalább egy napot. Neki még nem elég komfortos. De már alakul :)

 

 

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.