Blog >

Csipkésre rágott diófalevelek

 • 2014-04-21 00:00:00
Az első szembetűnő dolog ma cseppet sem kellemes: valami rágja a leveleket! Néhány levelet annyira kicsipkézett, hogy a fele eltűnt... Szép-szép dolog a csipke, de majd inkább az esküvői ruhámra kérem a diófák helyett.

Minél többet vizsgálgatom a leveleket, annál több kis ormányos bogarat veszek észre. Feketés, kb. 3 mm-es... és persze szöknek, mintha csak éreznék, hogy figyelem őket. Lehetetlen egy normális fényképet csinálni róluk. Pedig akkor is kiderítem, hogy kik ezek a kis genyák, mert szinte biztos vagyok benne, hogy ők a kártevőink...

Azért közben a szépet is észreveszem :) vannak végre kicsi virágok, amiből idővel fincsi diócskák lesznek:

 

Sok más dologgal is foglalkoztunk a telken, de most hogy hazaértünk, inkább megkeresem mi van a levelekkel. Azután majd írok a többiről is.

A korábbi tünetekre hamar találtam választ, de azokat eddig is tudtuk. Mégis megnyugtató internetes szakirodalomban is látni, hogy a fatörzsön lévő sárgászöldes foltok neve zuzmó - veszélytelen, nem szívja el a fa nedveit. A leveleken itt-ott látható dudorkákat pedig a gubacsatka csinálja, de ez többnyire csak esztétikai károkat okoz... viszont a levél-rágcsáló-kártevőnk után sokat kellett kutatni. Minden diófa tulajdonosnak jó szívvel ajánlom Orosz Péter: Könyv a dióról írását, ami teljes egészében elérhető a http://dioskonyv.bionuss.eu weboldalon. Amellett, hogy olvasmányos, pont eléggé tudományos - bár felhívja rá a figyelmet, hogy a szakirodalom némiképp hiányos a diófa növényvédelem területén. Én mindenesetre választ kaptam a csipkésre rágott levelek problémájára.

A kis genya bogár egyfajta levélbarkó, és valóban ő csócsálta meg a leveleket. Idézem:  
"Az ide tartozó mintegy 25 hazai faj közül a közönséges levélbarkó, az ezüstös levélbarkó és a gyümölcsfa levélbarkó szokott a diófákon előfordulni, legtöbbször együtt, május elejétől június végéig. Meleg tavaszon április végétől. Erdő közelében lehet erősebb a barkófertőzés. 3,5-6,5 mm-es ormányos bogarak. A lárvák (kukacok) a talajban élnek. Évente egy nemzedékük fejlődik. A kifejlett bogarak a leveleket rágják. Megjelenésük, kártételük kiszámíthatatlan, meleg időjárásban képesek súlyos károkat okozni. Kárképük jellegzetes, a diólevelet a szélétől befelé karéjosan fogyasztják."

 • Erdő közelsége: pipa
 • Meleg tavasz: pipa
 • Április vége: pipa
 • Méret: pipa
 • Ormány: pipa
 • Karéjos fogyasztás: pipa
 • Súlyos károk??? Ajajajajjajajjjajaj!!!  
    
  A kép alapján beazonosítva, nálunk a közönséges levélbarkó fogyasztja a leveleket (szerintem a "pusztít" helyesebb kifejezés): 

Bár sok szerrel szemben ellenálló, azért akad ellenszer. Más forrásból azt olvastam, ha fél méteren ötnél több bogár van, akkor kell permetezni. Emlékeim szerint nálunk 3-4 volt ekkora területen. Határeset. De a diófánkat ember legyen a talpán (vagy a repülőgépén), aki tetőtől talpig le tudja permetezni. Pár nap múlva megyünk megint és megszámlálom őket pontosan. Ha kritikus a helyzet, irány a siófoki gazdabolt!

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.