Blog >

Egy mókustól kaptam az első egyediót...

  • 2015-10-18 19:31:18
Többször hallottam az öregektől, hogy a szarka elcseni a csillogó tárgyakat. Bár ilyet még sosem láttam, hasonlóan meglepő dolog történt meg velem: egy mókustól kaptam a kedvenc ékszereim első darabját :)

Sokan kérdeztétek tőlem, hogy mégis hogy jutott eszembe, hogy dióhéjból készítsek ékszereket. Bevallom, nem tudtam igazán megválaszolni, és nem is értettem a kérdést, hogyan lehetne egy ötletet megmagyarázni?                                   
Diósgaza vagyok, rengeteg diót látok magam körül - eddig ezzel magyaráztam, mert a dióhalmok tényleg inspirálnak. De az idei szüret alkalmával eszembejutott! Bevillant az a kép, ami beindította a fantázám motorját.

Életem első diószüretén történt, hogy a diófáinkra bizony rátalált egy mókus is és jókat lakmározott a dióból. Nem sajnáltuk tőle, hiszen sok volt, hanem érdeklődve figyeltük hogyan csinálja. Lélegzetelállító, hogy a fogacskájával képes átrágni magát a dió kemény héján.

Azon az őszön sok lyukas diót is összeszedtünk, amit a mókusunk lyuggatot ki hogy felfalhassa belőle a csemegét. Egyszer lefényképeztem egy kupacba gyűjtött mókus-rágta-diót az asztalon... és most hogy előszedtem meglepett a látvány, hiszen már akkor ott volt az első egyedió mókus mestertől az asztalunkon...       

      
Hát innen származik, egy mókustól kaptam az elsőt a kedvenc ékszereimből, látjátok ott a diókupacban jobbra lent :) Ez volt az. Pontosabban ő volt az, aki elültette az ötlet magját az elmém legeslegmélyén, ahol hónapokon keresztül csendben fejlődött, kicsírázott és gyökeret vert bennem. Idővel szárbaszökött és megelevenedett az egyedió képében. 

Igen, ha úgy vesszük, akkor az a kis vörös mókus tanított meg termés-ékszert készíteni dióból.

 

A minap megint találtam egyet a kertünkben mókus mester darabjaiból (lásd az alsó képen baloldalt) és így jutott eszembe a sztori.

Hát nem pont olyan, mintha a mókus is egy szivet rágott volna a dióhéjra?

 

Szerintem igencsak hasonlít arra az egyedióra, amit én készítettem (lásd az alsó képen jobb oldalt) és mostanában Szeretet medálként olyan gyakran viselek :) Köszönöm mókus, hogy emlékeztettél :)

 

Nézd meg a többi egyedió kézműves termésékszert a Galériában >> KATT IDE

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.