Blog >

Húsvéti hosszú hétvége

  • 2014-04-22 00:00:00
Húsvétkor jó szoros programot terveztünk magunknak. Szombat reggel elindultunk, hogy megnézzük a Stabilholz faház gyártónak a bemutatótermét és egy budapesti Oázis kertészetet. A tervezett délelőtti programmal ellentétben ez egészen háromig elnyúlt. Útban az faházas felé észrevettünk egy másik kertészet, New Garden Kertészet Pest, ahova be is tértünk....

Fantasztikus kínálat, hatalmas területen! Annyira bevásároltunk, hogy biztos ami biztos azonnal törzsvásárló is lettem :) Rengeteg balkonnövényt és kerti növényt szereztünk! Sajnos a barackfáról nem tudtam dönteni, de az is igaz, hogy már nem is nagyon fért volna be a kocsiba.

xxx.jpg

Aztán megnéztük a faházakat. Igen, a 2x3 méteres "sufni" remek lesz a telekre. Pont minden szükséges dolog elfér benne. Akár egy kihúzható ágy is :) A párom még mindig azon pattog, hogy vékony a fala, és betörik egy pillanat alatt. Dehát egy faház nem lakhely, nem fogunk értékeket tartani benne és különben is szerintem a célnak tökéletesen megfelel az a 22 mm falvastagságú ház, amit ott láttunk. Persze, létezik 28 mm-es is, de az dupla ennyibe kerül... szerintem az az alig több mint fél centi nem ér kétszázezer forintot.

Tetszenek ezek a házak, viszont bízom benne, hogy a telekhez közelebb is találunk megfelelőt, mert innen a szállítási költség jelentős.

Végül azért elmentünk az Oázisba is. Lehet, hogy addigra már fáradt voltam, de csalódtam egy kicsit. Nekem az volt az érzésem, hogy a másik helynek sokkal bőségesebb és szebb kínálata volt. Kerti növényekben biztos. Azért itt is vettünk egy-két málna- és epertövet, mert az viszont igen olcsó és szép volt.

A délután pedig azzal telt, hogy hullafáradtan nyuszi formájú sós és édes sütiket sütöttem, ajándékba adtuk a rokonoknak:   
nyuszisüti.jpg

 

A Húsvét vasárnapot Bonyhádon töltöttük a vőlegényem családjánál, ahová most édesanyám is velünk tartott. Szeretek nagy családi körben lenni. Most is nagyon jó volt :)   

Felmentünk a szőlős-birtokukra is, ahol a veteményes már javában zöldell. Majd egyszer nekem is lesz ilyen a balatoni birtokon! De ehhez nem ártana először kerítés. Lementünk Laci bá borospincéjébe is, ahol megcsodálhattuk az új bortárolókat és persze kaptunk néhány palackkal.

Aztán hétfőn végre mentünk a balatoni birtokra, ahol a szörnyen megrágott diófák fogadtak, amiről már korábban írtam. Pedig milyen vidáman készülődtünk!

Az autó dugig volt növényekkel a szombati kertészetjárásból. Vittünk díszvirágokat, és sok sok bogyósgyümölcs bokrokat: epret, málnát, szedret, ribizlit (feketét-pirosat-fehéret). Illetve egy rossz gumiabroncsot, amiből csodás virágtároló lesz.   
   
Nehezen vonatkoztattam el a diófákon esett kártól, de azért belelendültünk a munkába.

A hátsó (nem létező) kerítésnél tavaly telepítettünk három tő feketeszederet, amit Bonyhádról kaptunk Béla bától. Ezt a sort folytatva Lackó szépen elültette az új gyümölcsbokrokat, egy lépéssel előtte pedig besorozta a tíz tő epret, ami már bőszen virágzik - hiszen korai érésűt választottunk.

Ezek előtt, de még a cseresznyefa előtt pedig kijelöltük a leendő veteményes helyét. Az első sort fel is ástuk és besoroztunk néhány fehérrépát, hadd nőjön. Majd kiderül szereti-e ezt a földet és hogy termetes répa lesz belőle, vagy inkább csak petrezselyem.

Igazából mindkettőt szeretjük :)

 

Sajnos rá kellett jönnöm, hogy Lackó nem tud ásni. Vagy nem akar. Mindenesetre a legszükségesebb ásónyomok kivételével (ahova már befér a gyökere annak, amit el akar ültetni) nem csinál többet. Ez a bogyósgyümölcsösnél, amik bokrok, nem nagy gond. Na, de azért a veteményesnél, ahova most a répák kerültek, valljuk be őszintén hagy némi kívánni valót maga után. Szóvá hiába tettem, ezért inkább kezembe vettem az ügyet és az ásót. Szerintem a kertészkedésnél a láss és tanulj elv működik. Nálam legalábbis ez működött gyerekkoromban. Én szeretem is csinálni, úgyhogy, ha már, akkor a gyümibokrok között is meglazítottam a földet.

   
 

 

 

 

Közben a gumiabroncsot is lefestettem és beleültettem a Szívvirágot. Illetve kivonszoltam az erdőből még egy abroncsot - Lackó kifejezett "örömére" - és lecsutakoltam amennyire csak lehetett. Ebből is festett virágtartó lesz, bár a festésre már nem jutott idő, csak a beültetésre - ide egy szép Azálea került. A díszítés a következő hetekben, kék-lila kombinációban várható.

20140421_161252.jpg 20140421_161217.jpg 20140421_161324.jpg

 

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.