Blog >

Kerítés építés - 2. nap

  • 2014-05-01 00:00:00
A munka ünnepének másnapja péntek, munkaszüneti nap. Szóval, folytatódhatnak a munkálatok a balatoni birtokon. Az elsődleges feladat még mindig a kerítés építés. Mára a főoszlopok lerakását terveztük, a három sarokra és a két oldalnak a közepére. Ezek lesznek később két oldalról támasztóoszlopokkal megerősítve, amik megalapozzák a kerítés biztos tartását. Illetve, ezekhez mérten tudjuk következő alkalommal egyenes vonalba állítani a többi oszlopot.

Mint mindig, most is Laci bá dolgozik a legkeményebben és irányítja szorgos segítőit: Lackót és Erzsi nénit, akik ahogy hallom semmit sem csinálnak elég jól vagy időben, de ettől függetlenül a munka gyorsan halad. Laci bá keveri a betont, és önti a lyukakba, majd a helyére állítja az oszlopot. Lackó segít az oszlopok merőlegesre igazításában és a megfelelő magasságban tartja, amíg megköt kicsit a beton. Erzsi néni pedig letörli az oszlopra fröccsent betoncseppeket, hogy szép tiszta maradjon.

oszlop3.jpg oszlop2.jpg oszlop1.jpg

Nekem e téren nem jut feladat, ezért veteményest fejlesztek. Újabb két sorral kibővítem, és mivel idén sajnos ennél nagyobb már nem lesz, műanyag ágyásszegéllyel körbekerítem. Végre rólam is készül fénykép, úgyhogy nagyon vidám vagyok a kis paprikapalántámmal :)

borso-vetemenyesben-ultetget.jpg

Az ágyásszegély megakadályozza, hogy a gyep visszanőjön a veteményesbe, hiszen 10 cm mélyen a föld alatt elvágja a gyökerek útját. A 10 cm föld feletti része pedig optikailag különíti el a gyeptől, így  - bízom benne - a vendégeink még véletlenül sem fognak a palántákat földbe döngölve áttrappolni a veteményesen.

akác rönk ágyásszegély 20 cm.JPGOptikai tuningként később szeretnék szép felezett-rönkszegélyt is a virágágyások és a veteményes köré is, ilyesmit, mint itt jobbra. (A kép forrása: https://sites.google.com/site/kertiszegely/agyasszegelyek)

De az egy kicsit drágább mulatság. Lehet, hogy inkább a gallyainkat gyékényszerűen összekötve készítünk majd látványos szegélyt, de ez meg baromi időigényes feladat és most ennél fontosabb dolgok is akadnak.

Délután kicsit eleredt az eső, az autóban vártuk meg, hogy elálljon és befejezhessük amit elkezdtünk. Aztán átruccantunk Balatonkeresztúrra, ahol Szilvi barátnőmék vásároltak tavaly telket házikóval. Na, ők is nagy munkában vannak éppen. S mondhatom, a ház felújítás nagyobb meglepetéseket tartogat, mint egy üres telek beépítése!

 

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.