Blog >

Közeleg a zölddió feldolgozás ideje

  • 2016-05-27 10:09:40
Az éretlennek tűnő zölddióból ritka ínyencségek készíthetők! Most van itt az ideje elgondolkozni, vajon rászánunk-e 2-3 hetet sőt igazából hónapot a zöld dió feldolgozására, tudva azt, hogy a munkától még gumikesztyűben is valószínűleg barna lesz a kezünk. Az egyértelmű válasz: IGEN :) Az elszántakhoz a következő hetekben különleges zölddió receptekkel érkezek!

 

A zölddió fanyar, kesernyés íze a magas csersavtartalomnak köszönhető, és emiatt sajnos kezdünk megfeledkezni róla. Holott ugyanez a csersav található a fekete teában és a kávéban, amit a világ minden táján napi rendszerességgel fogyasztanak. A száraz vörösborok kedvelői ugyanezt az összetevőt tanninként ismerik. Nos, nekik bizonyára ízlenének a zölddióból készült ínyencségek...

Ahogy a serkentő nedüket, úgy a zölddióból készült finomságokat is meg lehet szelidíteni cukorral és intenzív fűszerekkel, sőt emellett léteznek sós receptekhez való feldolgozási módok.

A zölddió akkor alkalmas a feldolgozásra, amikor az érett diót védő csonthéj még egyátalán nem alakult ki benne. Erre a júniusi időszak a legkiválóbb - tehát még van pár napunk körbenézni receptek terén. Az öregek úgy tartják Szent Iván napjáig (június 21.) szabad, de ha június meleg, akkor már a második hetében le kell szüretelni a zölddiót.

Jó hír az, hogy a zölddió még sokkal tartalmasabb, tehát nehezebb, mint az érett dió. Így jóval kevesebből, akár 20-30 szemből is elegendő nyalánkságot készíthetünk a családnak.     
De lássuk csak mik is ezek a nyalánkságok:

  • - dió-italok (bor, likőr, pálinka)
  • - egészségvédő esszencia
  • - zölddió lekvár és/vagy befőtt
  • - pácolt dió sós ételekhez

Ezekből fogok a napokban néhány receptet megosztani, amiből mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt!

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.