Blog >

Meddig birtokoljunk?

  • 2014-04-12 21:29:41
Múlthéten nem voltunk a telken, ezért most ha lehet még izgatottabban indultam el, mint máskor. Vajon mi van a fákkal, a virágokkal; mennyit nőtt a fű? És a többi :)  
  
   
Nohát a diófák jól vannak, a levelei már egészen nagyok - a kert már cseppet sem kopár. A fű zöldell, hiszen volt eső múlthéten. De szerencsére nem nő állati gyorsan, nem kell majd hű-de-gyakran nyírni.

A virágos kertecske is alakul. A múltkor Bonyhádról átültetett növények szépek, növögetnek, van ami már virágzik is. De a legnagyobb örömöm, hogy a márciusban elvetett Őszirózsa és Trombitavirág magok bizony kikeltek :) Még nem túl látványos, néhány pár levelecske látszik belőlük... de, az enyém! A rózsatövek bokrosodnak, legalább kétszeresre nőttek a legutóbbi látogatás óta. A kert végében a "ferdefa" is virágba borult, nagyon szépséges. Találgatunk, lehet hogy vadmeggy, mert a virágzata hasonlít rá. De sokkal kisebb, mint ahogy a levelei is sokkal kisebbek mint a meggyfának. Hát, majd ez is kiderül idővel :)

 

  • Virágzó bonyhádi sziklakerti növény.
  • Kikeltek a márciusban elvetett magok!
  • Őszirózsa és Trombitavirág palántácskák.
  • Bokrosodó rózsatövünk.
  • A ferdefa virágba borult ága.
  • Lehet hogy a ferdefa vadmeggy.
  • kerites1.jpg

No, igen. Ez mind a miénk, és szeretnénk megóvni a hatalmas dióterméssel együtt. Ehhez kerítésre van szükség minden oldalon, mert mint tudjátok, jelenleg csak két oldalán van (és valljuk be őszintén, az is elég vacak állapotban van), az erdőcske felöli részek nyitottak.

Nagyjából tudjuk, hogy meddig tart a telek, de ha kerítést építünk, akkor ennek pontosnak kell lennie. Az eladó állítása alapján joggal feltételezzük, hogy a meglévő kerítés és a három sarki oszlop jó helyen van, de azért csekkolunk mindent amennyire csak lehet. Van hivatalos térképmásolatunk, földmérési számadatokkal  és szerencsére a telken van egy jól látható földmérési pont, amihez képest ki tudjuk mérni a hiányzó sarkot.

Rendkívüli precizitással és tudományos megközelítéssel egy 5 méteres mérőszalaggal és egy tekercs kék díszkötözővel látunk neki a feladatnak. A dísztekercsből lemérjük a megfelelő hosszokat és kifeszítjük a mérési pontnak megfelelő irányokban. Az eredmény pontos - ha a meglévő kerítés is az. A hátsó, erdő felöli kerítést azonban egy picit beljebb hozzuk. A birtok területéből nem sokat vesztünk, de annál többet nyerünk azzal, hogy két hatalmas ősfát nem kell kivágni - amik pontosan a kerítés vonalába lógtak volna.

A ferdefa viszont necces. A fa a telekhatáron kívül nő ferdén a telek fölé. Épp csak hogy el fog férni alatta a másfél méter magas kerítés. De ha dől, akkor bontja a kerítést... nem tudom mi tévők legyünk, túlságosan kecses fa, túlságosan gyönyörű virágzattal. Egyenlőre marad.

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.