Blog >

Diókuglóf liszt és cukor nélkül

  • 2016-06-03 13:31:02
Tengernyi diónk van, ezért szeretek időről időre új diós recepteket kipróbálni. Mivel újabban azt tapasztalom, hogy a fehér liszt nincs jó hatással a pocakomra, kifejezetten érdekelnek a lisztmentes receptek is. Íme egy zseniális példa mindkettőre :)

 
Előre is elnézést kérek amiatt, hogy nincs fotóm az elkészült kuglófról. Nos ennek az az egyszerű és rendkívűl pozitív oka van, hogy pillanatok alatt elfogyott :)

Nagyon szeretem a kuglófot, és viszonylag sokat sütök is a nagymamám hagyományos receptje alapján. Viszont az elég nagy adag nekünk a férjemmel, így általában csak akkor készítem, amikor vendégeket fogadunk. Aztán nászajándékba kaptunk egy kisméretű kerámia kuglófsütőformát Ancsától és Petitől, és még nagyobb érték a szememben mióta tudom, hogy Ancsa édesanyja készítette!

Petra diókuglóf receptjével avattam fel, amit a Nosalty oldalon találtam. De szokásomhoz híven egy picit át is alakítottam az ízlésemnek megfelelően.  
Íme lássuk az én egyszerűsített verziómat :)

Hozzávalók:

- 40 dkg darált  dió       
- 15 dkg margarin       
- 1 csipet só       
- 15 dkg eritrit (kristály formájú édesítőszer)       
- 1 csomag vaniliás cukor (Nature Line, diabetikus)       
- 1 csomag sütőpor       
- 8 db tojás       
- 1 tasak Reszelt citromhéj (Dr. Oetker Finesse)       
- 1 marék mazsola és aszalt vörösáfonya vegyesen       
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár (diabetikus, saját)       
- 1 evőkanál étolaj a forma kikenéséhez

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréssel.      
A margarint az édesítő felével, vaniliás cukorral és a sóval habosra verem robotgéppel      
A tojásfehérjéket különválasztom a sárgájától.      
A tojássárgákat hozzáadom a margarinhabhoz és jól összedolgozom a robotgéppel. Hozzáöntöm a darált diót és kanállal homogénné keverem.      
A tojásfehérjéket kemény habbá verem a maradék édesítőszerrel, majd könnyedén hozzákeverem a másik masszához.      
A végén óvatosan hozzákeverintem a citromhéjat és az aszalt gyümölcsöket is.      
Miután beleöntöttem az étolajjal kikent sütőformába, kicsit megpaskolom a forma alját, hogy a felesleges levegő kijöjjön és mehet is a sütőbe kb. 60 percre. Én félidőnél fordítok egyet rajta, mert a mi sütőnk hátul jobban süt és forgatás nélkül féloldalasra sülnek a sütik :)

Még egy kis olvasni való

Az elismerés

Az elismerés

Felkérést kaptam egy hivatásos fényképésztől, hogy szerepeljek egy tehetséges emberekről készülő sorozatában. Végül is én lettem a harmadik tehetsége :) Olvasd el, hogy hogyan történt...

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Tüzesnapvirág

Alakul a kánikula, és ilyenkor én igazán jól érzem magamat :) A napsugarak lobogása és aranyos mosolygása ihlette következő dióból készült ékszeremet, miközben szikrázó napsütésben olvasgattam a Nap és a Hold hagyományának titkairól.

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

A nyári dió ékszer kollekció - Nagyharangvirág

Mostanában sokat nosztalgiázok, és romantikázok... eszembe jutott, hogy több mint egy év volt az ásó-kapa-nagyharang(virág). Persze ez jóval azután történt, hogy elkezdtem viselni a Nagyharangvirág névre hallgató dióból készült ékszert.

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A nyári dió ékszer kollekció - Kecses kis virágkehely

A tavasz első kis hóvirágai óta tervezem, hogy nyáron egy fantasztikus virágos kollekcióval lepem meg magamat és persze az egyedi kézműves ékszerek rajongóit. A hóvirág lenyomata már húsvéttájt felkerült egy dióból készült ékszerre, de nyárra valami sokkal menőbbel szerettem volna előállni.