Előre is elnézést kérek amiatt, hogy nincs fotóm az elkészült kuglófról. Nos ennek az az egyszerű és rendkívűl pozitív oka van, hogy pillanatok alatt elfogyott :)
Nagyon szeretem a kuglófot, és viszonylag sokat sütök is a nagymamám hagyományos receptje alapján. Viszont az elég nagy adag nekünk a férjemmel, így általában csak akkor készítem, amikor vendégeket fogadunk. Aztán nászajándékba kaptunk egy kisméretű kerámia kuglófsütőformát Ancsától és Petitől, és még nagyobb érték a szememben mióta tudom, hogy Ancsa édesanyja készítette!
Petra diókuglóf receptjével avattam fel, amit a Nosalty oldalon találtam. De szokásomhoz híven egy picit át is alakítottam az ízlésemnek megfelelően.
Íme lássuk az én egyszerűsített verziómat :)
Hozzávalók:
- 40 dkg darált dió
- 15 dkg margarin
- 1 csipet só
- 15 dkg eritrit (kristály formájú édesítőszer)
- 1 csomag vaniliás cukor (Nature Line, diabetikus)
- 1 csomag sütőpor
- 8 db tojás
- 1 tasak Reszelt citromhéj (Dr. Oetker Finesse)
- 1 marék mazsola és aszalt vörösáfonya vegyesen
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár (diabetikus, saját)
- 1 evőkanál étolaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréssel.
A margarint az édesítő felével, vaniliás cukorral és a sóval habosra verem robotgéppel
A tojásfehérjéket különválasztom a sárgájától.
A tojássárgákat hozzáadom a margarinhabhoz és jól összedolgozom a robotgéppel. Hozzáöntöm a darált diót és kanállal homogénné keverem.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem a maradék édesítőszerrel, majd könnyedén hozzákeverem a másik masszához.
A végén óvatosan hozzákeverintem a citromhéjat és az aszalt gyümölcsöket is.
Miután beleöntöttem az étolajjal kikent sütőformába, kicsit megpaskolom a forma alját, hogy a felesleges levegő kijöjjön és mehet is a sütőbe kb. 60 percre. Én félidőnél fordítok egyet rajta, mert a mi sütőnk hátul jobban süt és forgatás nélkül féloldalasra sülnek a sütik :)