A zölddió fanyar, kesernyés íze a magas csersavtartalomnak köszönhető, és emiatt sajnos kezdünk megfeledkezni róla. Holott ugyanez a csersav található a fekete teában és a kávéban, amit a világ minden táján napi rendszerességgel fogyasztanak. A száraz vörösborok kedvelői ugyanezt az összetevőt tanninként ismerik. Nos, nekik bizonyára ízlenének a zölddióból készült ínyencségek...
Ahogy a serkentő nedüket, úgy a zölddióból készült finomságokat is meg lehet szelidíteni cukorral és intenzív fűszerekkel, sőt emellett léteznek sós receptekhez való feldolgozási módok.
A zölddió akkor alkalmas a feldolgozásra, amikor az érett diót védő csonthéj még egyátalán nem alakult ki benne. Erre a júniusi időszak a legkiválóbb - tehát még van pár napunk körbenézni receptek terén. Az öregek úgy tartják Szent Iván napjáig (június 21.) szabad, de ha június meleg, akkor már a második hetében le kell szüretelni a zölddiót.
Jó hír az, hogy a zölddió még sokkal tartalmasabb, tehát nehezebb, mint az érett dió. Így jóval kevesebből, akár 20-30 szemből is elegendő nyalánkságot készíthetünk a családnak.
De lássuk csak mik is ezek a nyalánkságok:
- - dió-italok (bor, likőr, pálinka)
- - egészségvédő esszencia
- - zölddió lekvár és/vagy befőtt
- - pácolt dió sós ételekhez
Ezekből fogok a napokban néhány receptet megosztani, amiből mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt!