2014 nyarán több napon át hatalmas szélvihar tombolt balatoni telkünk környékén, s így esett hogy rengeteg zöld dió nem bírta a harcot és leesett :(
Rettentően elkeseredtem amikor ezt megláttam. A szívem szakadt meg a termésért... és ahogy ott keseregtem az éretlen diók kupacai felett, valami halványan derengeni kezdett. Aztán megvilágosodtam! Pár héttel előtte olvastam a Facebookon valakinek a postját, hogy zölddiólekvár.. agyba főbe kerestem a linket, tudvalevő, hogy a Facebookon utólag megtalálni valamit olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. De végülis meglett :) Az összegyűjtött szélverte dióból pedig hihetetlen különleges lekvár lett!
A nosztalgia után most következzen Riedl Annamária receptje a delimanochefs.hu -ről. A recept az eredeti linken sajnos nem mindig érhető el, ezért idemásolom.
Hozzávalók (a tőlem megszokott módosításokkal - ez már a duplázott adag):
- 1/2 kg cukor
- 1 liter víz
- 1 tasak vaniliás cukor (Nature Line, diabetikus)
- 4 db citrom leve
- 1 kg zöld dió
- 2 tasak Reszelt citromhéj (Dr. Oetker Finesse)
- 1 db alma
Elkészítés:
A zöld dióknak mindkét végét levágjuk, majd az összeset beletesszük a mosogatóba, fogunk két éles kést és össze-vissza szurkáljuk őket. Utána egy fazékba tesszük, felengedjük vízzel, hogy ellepje, majd elindul a 12 napos áztatási idő, melynek a lényege, hogy a keserű íz kijöjjön a dióból. A vizet minden nap cseréljük a dión. Pár nap múlva elkezd feketedni, de ne ijedjünk meg, ez így természetes. (Ez nem túl guszta, de tényleg normális)
A 12 nap végén leöntjük róla a vizet és tiszta vízben elkezdjük főzni annyi ideig, hogy megpuhuljon. Ezt késsel vagy villával tudjuk ellenőrizni. Nekem kb. 40 perc volt forrás után, lassú tűzön. Ha megpuhult, akkor leöntjük róla a vizet és minden szem diót kettévágunk. Én gumikesztyűben csináltam, késsel. Van aki a kés villa kombinációra esküszik. Bárhogyis legyen az ujjaid tutira barnák lesznek a diótól, akármilyen óvatos vagy :)
Ezt követően elkészítjük a szirupot. A cukorból és vízből szirupot főzünk és a citromhéjjal és citromlével ízesítjük. Végül hozzáadjuk a diókat, a vaníliát és a lereszelt almát, és kb. 5-6 perc alatt alacsony hőfokon összeforraljuk a sziruppal. A tűzhelyről levéve botmixerrel összeturmixoljuk, majd alacsons hőfokon, állandó kevergetés mellett további 10 percig főzzük.
A lekvárt befőttesüvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük legalább 24 órára.
Az alábbi képen látható az utolsó üveg zöld dió lekvárunk... hmmmm. Ha a férjem hazajön, talán kibontjuk:)